הייננים

עמרם ואוהד אזולאי

יין אדום מומלץ יצירת היינן עמרם אזולאי

עמרם התחיל ככורם בביצוע עבודות הכרם השונות והתקדם בידע ובניסיון שלו ותפקיד של מנהל העבודה בשטח. הוא קיבל הכשרה ונשלח לקורסים שונים. למד הרכבת זנים על כנות בבית הספר בעכו. הוא קיבל את קבוצות הגרעינים והמתנדבים ולימד אותם את עבודת הכורם.

עמרם זוכר באהבה את תקופת נעוריו ומספר על בוקר אחד בתקופת הבציר בה הגיעו הכורמים עייפים ותשושים לאחר לילה ללא שינה בו שמחו ורקדו, הם נשארו ערים  שתו כוס קפה לפנות בוקר ויצאו לכרם. בשעה שמונה כאשר הגיעה ארוחת הבוקר לשטח כולם ויתרו על הארוחה ושקעו בשינה מתוקה.

עמרם עזב את קיבוץ הסוללים ועבר לגליל העליון למושב שדה אליעזר שם קיבל תפקיד של אחראי המטעים דרך משרד החקלאות. שם העבודה היתה הדרכה ניהול וחלוקת המים למטעים. בתקופה זו הכירו עמרם ושושי והתחתנו.
באותו זמן הוקם מושב רמות נפתלי בגבול הלבנון ובשנת 68 עמרם ושושי הגיעו למושב רמות נפתלי. עמרם קיבל עבודה בכרמים ובמטעי הנשירים. בתחילת שנות השמונים קמו יקבי רמת הגולן והחלו לקנות את ענבי הכרם. לפני כן המושב מכר את הענבים ליקבי כרמל מזרחי. ביקבי רמת הגולן שיבחו את היבול מהכרם השוכן בטופו אקלים מצויין ליצור יין. תנאי הגובה והלחות איפשרו צינה בלילה אותה שמר הכרם עד לשעות הבוקר המאוחרות. מכרמים אלה יוצר היין קברנה סובניון ירדן והקצרין.

הכרם היה נבצר במכונת בציר הנקראת בוצרת והינבים היו נשלחים ליקב ברמת הגולן. מכיוון שהכרם לא התאים לבציר מכאני היה נשאר פרי על הגפנים ותושבי המושבים באזור היו באים ללקט לאחר הבציר ולהכין מהענבים יין לביתם. עמרם החליט לנסות את מזלו בייצור יין. בפעם הראשונה הניסוי לא הצליח מכיוון שהיין התחמצן. עמרם נזכר בספירט שקיבל במקום יין. בפעם השנייה הוא קיבל הדרכה מהייננים של יקבי רמת הגולן והתוצאות לא איחרו להגיע. בשנת 93 התחילו שוש ועמרם להכין יין בצורה מסורתית עם דריכת הענבים. ״היינו מייצרים 100 בקבוקים לצריכה ביתית וזה היה התחביב המשפחתי״ בשנת 98 השתתפנו בתחרות ראשונה לייננים חובבים בקיסריה היו 50 משתתפים ללבן וחמישים משתתפים לאדום. נכנסנו לעשיריה של הגמר וזכינו במקום חמישי.מאז אותה תחרות יקב עמרם מייצר כל שנה כ6000 בקבוקים של יין אדון מומלץ ומשובח מזנים שונים

בשנת 2001 הוצאנו את היין הראשון באותה תקופה אוהד הבן הגדול חזר למושב והתחיל לעזור בכרם. אוהד למד בקורס לייצור יין במכללת תל חי והצטרף כיינן לעמרם. וב-2002 ניטע הכרם במושב.

 

עמרם אזולאי היינן הראשי והמייסד של יקב עמרם

סיפורו של עמרם הוא סיפור של יין ואהבה מאז התחיל במטעים ובכרמים בקיבוץ הסוללים בשנת 1957 לשם הגיע כבן גרעין מבית ספר חקלאי.

 

 

בכדי ליצור יין אדום מומלץ האדם תלוי בטרואר, מרכיבי האדמה והאקלים בכדי להפיק ענבים איכותיים.

ההשקעה הגדולה מתחילה כבר בגידול וטיפוח הכרמים. אנו, ביקב עמרם, משקיעים הרבה מאוד מאמץ ועבודה בנטיעה, גידול וטיפוח הכרמים שלנו הממוקמים בשטח האדמה של משפחת אזולאי במושב רמות נפתלי בטרואר נפלא של עמק קדש.

בשנת 2002 נטענו ברכס המזרחי של עמק קדש  7 דונם של כרמים אשר מחולקים ל: 4 דונם קברנה סוביניון ו 3 דונם מרלו. בשנת 2009 נטענו 15 דונם נוספים מהזנים: קברנה סוביניון, פטיט וורדו ומלבק, הממוקמים אף הם בעמק קדש.

הכרמים מטופלים ע”י עמרם ואוהד, בעלי היקב, אשר מכוונים את הכרמים לרמת היבול הרצויה ( עד 1 טון לדונם). שילוב הבעלות על הכרמים הוא יתרון עצום, המאפשר שליטה מלאה על התהליך, החל מגידול הגפנים ועד שלבי ייצור היין וכך אנו מצליחים להגיע לתוצאות הרצויות וליינות ברמה גבוהה.

אוהד ועמרם הייננים מטפלים בכרם המשפחתי במסירות לאורך השנה כולה בכדי לייצר יין אדום מומלץ ואיכותי

בסוף חודש פברואר אנו מבצעים את זמירת הגפנים ותיקון הקורדון (חוטי הברזל הקשורים לאורך השורות לטובת שילוב הסריגים). בסוף חודש מרס הגפנים מתחילות להתעורר, בחודש מאי אנו מבצעים דילול סריגים ושילוב.

בחודשים יוני- אוגוסט, אנו מדללים את הפרי ועורכים שילוב סריגים לפי הצורך. לאורך כל חודשי השנה אנו מקפידים לשמור על הכרם נקי מעשביה וממזיקים.

במהלך חודשי הקיץ, אנו עורכים מעקב צמוד אחרי התפתחות האשכולות, ובדיקות רמות הסוכר בענבים וכן בדיקות חמיצות ובשלות פנולית. בהתאם לתוצאות הבדיקות אנו קובעים את יום הבציר, כאשר לכל זן וזן נבחר היום המתאים ביותר מבחינת הבשלת הענבים.

קביעת יום הבציר  הוא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר, המשפיעים על איכותו של היין.

פרמטר חשוב נוסף, המשפיע על איכות הענבים ובהמשך על איכות היין הוא כמויות המים בהן מושקים הכרמים. כמו כן, ישנה חשיבות למועד התחלת ההשקיה ומועד סיומה לפני הבציר בהתאם לצורך. אדמת הטרה רוסה העמוקה בה ממוקמים כרמנו, אוגרת את מי הגשמים של החורף, דבר הגורם לכך, שההשקיה מתחילה רק במהלך חודש יולי.

בחודש אוקטובר אנחנו מסיימים את הבציר ונותנים לכרם להיכנס לתרדמת החורף.

לסיכום ניתן לומר, כי הטיפול המסור והליווי הצמוד של הכרמים, לאורך כל ימות השנה, מביא אותנו לרמת פרי איכותי במיוחד ומנקודה זאת הדרך להפקת יין אדום מומלץ היא קלה ובטוחה.

דילוג לתוכן